Midden-Holland
Bron

Deze ruw geschetste kaart is vermoedelijk gemaakt door Balthasar Florisz. van Berckenrode rond 1630. De Nederlandse cartograaf is met name bekend van zijn plattegrond van Amsterdam die hij rond 1630 heeft gemaakt. Hij heeft ook meegewerkt aan het boek 'Theatrum sive Hollandiae Comitatus et Urbium nova descriptio', een boek waarin onder ook een fraaie kaart van Gouda is opgenomen. 
Op de kaart stellen stipjes de bebouwing voor en gestreepte sterren en kruizen zijn de onbebouwde gronden en tuinen. Mooi is nu te zien dat het gebied naast de Kleiwegpoort waar vroeger het Maria Magdalenaklooster en Agnietenklooster heeft gestaan, opgedeeld is in bebouwde percelen. Dit wordt ook duidelijk op de kaart van Gouda in het Theatrum sive Hollandiae.

Balthasar Florisz. van Berckenrode leefde van 1591 tot 1645 en kwam uit een landmeters- en cartografenfamilie. Zijn vader was ook cartograaf van beroep en Balthasar Florisz. heeft tot 1616 voor hem gewerkt. De familie Van Berckenrode was een belangrijke familie in de Nederlanden en verkeerde in de kringen rond Prins Maurits. Cartografie speelde in die tijd ook een belangrijke rol in het openbaar bestuur. Het was namelijk een belangrijk instrument voor bevelhebbers om hun strategie te bepalen in tijden van oorlog. 

Bronnen:
- T. de Jong, Historiae Goudensis. Zeven essays, gewijd aan de geschiedenis van Gouda, 41, SAMH, toegang 0191. 72.
- Theatrum sive Hollandiae Comitatus et Urbium nova descriptio, SAMH, Librijecollectie, 0190. 7888, pa. 268-269.
Balthasar Florisz. van Berckenrode

 

Alle bronnen